Tea at five

Tea at five av Matthew Lombardo

Teresia Pettersson i rollen som Katharine Hepburn,

Hon bar långbyxor.
Hon vann fyra Oscar.
Hon hade ett hemligt förhållande i 27 år.
Hon ärvde en teservis i silver av sin mamma

I Tea at five av Matthew Lombardo möter vi Katharine Hepburns inspirerande, självständiga, intelligenta och fantastiska person.

Katharine Hepburn, skådespelerska med fler Oscars statyetter än någon annan och en karriär som sträckte sig över 60 år. En legend redan i sin egen tid.” To be a star” var hennes djärva självklara mål. Hepburn tog tidigt kontroll över sin karriär, tog risker, ställde krav och som ingen annan. Hon sticker hon ut i en filmindustri och studiosystem som inte alls premierade självständighet allra minst hos kvinnor. Redan det gjorde henne omdiskuterad. 
Tea at five utspelar sig i Katharine Hepburns hem i Fennwick estate i Connecticut.  Vi möter den 31-åriga Katharine som rasar då rollen som Scarlett O`Hara i Gone with the wind glider henne ur händerna och går till den okända Vivian Leigh. Hepburns karriär är i nedan. Hon grubblar över framtiden och reflekterar över branschen. 
Hepburn växte upp i ett frispråkigt och liberalt hem men också i en familj med starka obearbetade (familje)trauman. Provocerande fri och ambitiös som yrkeskvinna men också som privatperson med de livsval hon gjorde. Där fanns inte plats eller mod för äktenskap och barn. Hennes besatthet i att bli bekräftad men också hur hon utsatte sig i kärleken till Spencer Tracy kan säkert spåras i bakgrunden.  

I akt II är vi framme vid 1983 efter en famös bilolycka som Hepburn orsakat. Ännu en gång hinner minnena upp henne och hon funderar bakåt över vad som format henne. Hon är medveten om den åldersfixering som drabbar kvinnor i den bransch hon arbetat i men vidrör också det krav på perfektion hon själv har och hur det satt gränser.  

En rolig och gripande monolog. TEA AT FIVE är en oförglömlig resa!

Av Matthew Lombardo 
Översättning: Teresia Pettersson och AnnaLina Hertzberg 
Registöd AnnaLina Hertzberg  
Scenograf: Lars Jansson 
Mask: Angelica Ekeberg 
Affischfoto: Mikael Lind 
Föreställningsbilder: José Figueroa
Affisch och flyer: Judie Östling 
Kommunikatör Maria Ericson

Spelas på Svenska.
Föreställningsbilder kommer 14 Mars.